werden ondergebracht bij het Département de la Roër (de Roer), met Aix-la-Chapelle (Aken) als hoofdstad. Dus Susteren, Dieteren, Sittard, de Selfkant, Born, Urmond enz. gingen tot het departement de Roer behoren. Alle andere plaatsen in de naaste omgeving werden ingedeeld bij het Département de Meuse Inférieur ( Benedenmaas). Hiertoe behoorden o.a. Nieuwstadt, Roosteren, Echt, Montfort en Stevensweert (voorheen Gelders), Stein en Elsloo (voorheen onafhankelijke gebiedjes), en Geleen, Beek en Schinnen (voorheen Oostenrijks). Enkele jaren later werden al deze gebieden door Frankrijk definitief ingelijfd.
01-10-1795 Het departement van de Nedermaas wordt na een korte bezettingstijd (zie hierboven) door Frankrijk ingelijfd. Onze noorderburen, de mensen uit Echt, maar ook de families Schulpen die zich rond 1730 vanuit Susteren in Stevensweert en Roosteren hadden gevestigd, werden Frans staatsburger. Op 1 maart 1801, dus ruim 5 jaar later werd het departement van de Roer, waarin Dieteren en Susteren waren ondergebracht, eveneens ingelijfd. Vanaf dat moment was het gehele gebied dat thans de provincie Limburg omvat, Frans grondgebied, en was elke inwoner een "Francais et Francaise". Of de grootouders van onze grootouders van harte "Vive la France, vive la république" hebben geroepen is twijfelachtig.
Het overige grondgebied van het tegenwoordige Nederland bleef als republiek een zekere zelfstandigheid behouden tot 1806. Daarna promoveerde het zelfs tot de vazalstaat "koninkrijk Holland" onder koning Lodewijk Napoleon, een broer van de keizer. Pas in 1810 werd ook dit gebied bij Frankrijk gevoegd.
17-07-1798 Op het tegenwoordig Nederlands grondgebied werd de guillotine, een Franse uitvinding om misdadigers te onthoofden, voor het eerst in Maastricht gebruikt. De ongelukkige die deze "eer" te beurt viel was een ter dood veroordeelde dief.
15-09-1799 Op last van de Franse bezetters werd in de nieuw veroverde gebieden een volkstelling gehouden in het kanton Sittard, waartoe ook Susteren en Dieteren behoorden. Volgens de volkstellingslijst had Susteren incl. Dieteren, Baakhoven, Gebroek, Feurth en Heide 976 inwoners, verdeeld over 332 mannen, 287 vrouwen en 357 kinderen beneden 12 jaar. Het dorp Dieteren werd bewoond door 158 personen, waarvan 101 personen van 12 jaar en ouder en 57 kinderen beneden 12 jaar. Andere bronnen (Statistiek de Maasgouw 1 uit 1879) spreekt van 1200 inwoners voor geheel Susteren. Een aanmerkelijk verschil! Dit laatste (afgerond) aantal lijkt echter meer op een achteraf (in 1879) gemaakte schatting. De gespecificeerde lijst van de volkstelling uit september 1799 was toen nog niet bekend. Deze werd pas in 1987 in het Haubtstaatsarchiv van Düsseldorf ontdekt.
09-11-1799 Door middel van een staatsgreep trok de Franse generaal Napoleon Bonaparte de macht naar zich toe. Enkele jaren later kroonde hij zichzelf tot keizer, en nam de titel aan van keizer Napoleon l van Frankrijk. Onder zijn leiderschap werden grote delen van Europa veroverd. Door zijn oorlogen veroorzaakte hij veel ellende. Maar op het gebied van wetgeving en bestuur heeft hij de trent gezet naar de moderne tijd.
Periode 1800-1850 : 150 tof 200 jaar geleden
19-03-1802 In het naburige Sittard wordt op 19 maart, de feestdag van St. Joseph, voor het eerst de St. Joep markt gehouden. Begonnen als veemarkt, maar sinds 1920 als algemene jaarmarkt, groeide zij uit tot de grootste van Nederland.
29-03-1803 Tussen Dieteren, behorend tot het departement van de Roer, en Roosteren, behorend tot het departement van de Nedermaas, wordt de definitieve grens bepaald en in een akte vastgelegd. In deze akte wordt o.a. Peter Schulpen - van der Straeten (stam A nr. 06-027) genoemd als bezitter van een bend ( beemd ) bij "de drie beken". Dit gebied lag in de Molenbeemd waar de Geleenbeek, Rode beek en Vloedgraaf samenvloeien. Tot aan de ruilverkaveling van enkele tientallen jaren geleden droeg dit gebied nog steeds die naam.
21-12-1803 Op deze datum werd Henricus Schulpen geboren (07-036), de jongste zoon van